Next level finance: van puin ruimen naar groeiambities faciliteren

Blog • 7 maart 2023
Auteur: Viktor Zeelt • 3 minuten lezen

Viktor geeft een inleiding in de ketenaanpak van Feller

Cijfers kloppen niet, de maandafsluiting duurt te lang of het planningsproces loopt stroef. Als CFO wil je dit soort dingen oplossen. En voor je het weet verzand je in brandjes blussen. Dat staat de belangrijkste taak van de finance-afdeling in de weg: stuurinformatie leveren om ambities van de organisatie waar te maken. Hoe maak je de stap van het eerste naar het tweede? Viktor geeft een inleiding in de ketenaanpak van Feller.

Finance is het vaak het eindpunt van verschillende processen, die over meerdere afdelingen lopen. Deze afdelingen werken helaas vaak als losstaande silo’s en niet als één keten. Wat die silo’s aan input doorzetten komt niet altijd overeen met de verwachtingen. Dit leidt tot problemen. Finance ziet het als hun taak om dit op te lossen, terwijl de andere afdelingen net zo schuldig zijn aan deze kwestie. Symptoombestrijding gaat dat niet oplossen. Daarom vertrekt een consultant van Feller wel vanuit finance, maar legt die de hele keten onder een vergrootglas.

Changemanagement over alle afdelingen

De finance-afdeling is het middelpunt van de organisatie. Ga maar na: het heeft verbindingen met de operatie, BI, IT en heel wat andere stafafdelingen. De kwaliteit van al die verbindingen bepaalt hoe goed je organisatieveranderingen naar de hand weet te zetten. Wie het aanpassingsvermogen wil vergroten en daarom met changemanagement aan de slag gaat, kan dat niet tot één silo beperken. Zo staan wij erin. Daarom werken we bij Feller volgens de ketenaanpak.

Een greep uit de voordelen van een ketenaanpak

Wanneer we vanuit finance de hele keten en zijn verbindingen blootleggen, om vervolgens vertragingen en strubbelingen op te lossen, krijg je gegarandeerd de volgende resultaten:

 

  • Betere maandafsluiting
    Informatie is van betere kwaliteit en is eerder beschikbaar
  • Versneld budgetproces
    Controllers hebben de regie over het proces, wat resulteert in een integraal budget dat zowel ambitieus als realistisch is
  • Meer verantwoordelijkheid bij finance
    Brandjes blussen wordt adviseren, dat maakt het werk leuker en de werkplek super aantrekkelijk

Lees verder in het uitgebreide whitepaper

Dit stuk geeft inzage in de manier waarop Feller en werkt en wat dat voor organisaties oplevert. Maar ik kan er nog meer over vertellen en er zijn genoeg praktijkvoorbeelden die voor zich spreken. Daarom schreef ik samen met collega’s een whitepaper waarin we onze kennis bundelen en het onderwerp verder uitdiepen. Download ‘m op deze pagina.

 

Deel op social media:

WhatsApp Image 2023-12-20 at 13.43.12

Steek je licht eens op bij Gijs

Op zoek naar iemand die jouw organisatie helpt met het oplossen van haar financiële vraagstukken? Wil jij je financiële afdeling naar een hoger niveau krijgen en toekomstbestendig vormgeven? Heb jij behoefte aan het optimaliseren en automatiseren van de processen? Wij bij Feller begrijpen de hedendaagse financiële uitdagingen en helpen onze klanten met succesvolle transities. Voel je vrij contact op te nemen en je uitdagingen op gebied van finance met mij te delen.