Environmental Social Governance-rapportage is niet nieuw, maar dat die cijfers gecontroleerd moeten worden door de accountant voor veel bedrijven wél. In 2024 wordt de CSRD die dit bepaalt van kracht. Een vervelend moetje? Vinden wij niet. Die rapportage werkt wel degelijk in je voordeel. Ook als je organisatie (net) niet beursgenoteerd is. Jonathan specialiseert zich erin en vertelt enthousiast over de kansen die ESG-rapportage biedt.
Jonathan specialiseert zich bij Feller in ESG en deelt zijn kennis.
Laat ik beginnen bij het begin: wat is ESG ook alweer? Het gaat over de drie thema’s environmental, social en governance. Zomaar wat voorbeelden van rapportage-onderdelen: hoe hoog is je CO2-uitstoot, hoe ga je om met lagelonenlanden, wat doe je voor maatschappij terug, hoe is de diversiteit in je team, wat voor trainingen krijgen je mensen, hoe bestuur je het bedrijf, wat is de ‘tone at the top’, hoe is de sfeer in de organisatie? ESG-rapporten zijn dus nogal lijvig. En niet alles wat je daarvoor moet meten, kun je als financial aflezen uit een bankafschrift of factuur.
Voordelen van goede ESG-rapportage
In 2024 gaat de CSRD in. Wie dan de rapportages niet gecontroleerd krijgt door de accountants, betaalt een boete. Maar er zijn meer redenen om de rapportage snel op poten te zetten. Ik zie sowieso al drie voordelen:
- Je organisatie is aantrekkelijker voor investeerders. Door die gedegen rapportage kun je investeerders volledige transparantie bieden. Hoe beter zij op de hoogte zijn, hoe minder risico er in het bedrijf zit. Hoe minder risico, hoe lager rendement de investeerders accepteren. ESG-rapportage leidt er dus indirect toe dat je als organisatie goedkoper financiering kunt ontvangen.
- Mensen sluiten zich graag bij je aan. Als je met cijfers onderbouwt dat je goed bent voor mensen en milieu, zullen klanten en leveranciers zich graag aan je verbinden. Ook (nieuwe) collega’s krijgen dat gevoel van trots mee, wat je organisatie een fijne, betekenisvolle werkplek maakt. Deel je rapport dus ook gerust via intranet, zodat collega’s nog eens bevestigd zien waarom het zo lekker werken is bij je organisatie.
- Het is een goed uitgangspunt voor risicomanagement. Door goede rapportage weet je direct wanneer er misstanden zijn die je moet aanpakken. Zo kun je een schandaal voorkomen.
Must: aanvullend specialisme op je finance-afdeling
Je kunt die voordelen pas benutten als de rapportage echt goed is. En daarbij: pas als het echt goed is (gecontroleerd door de accountant), voldoe je aan de nieuwe regelgeving. Je hebt dus iemand in je finance-team nodig die hier alles van weet. Als je financials nog tijd over hebben, is een specialisatietraject natuurlijk mogelijk. Dat vraagt wel een tijdsinvestering van minimaal xx jaar. Is die ruimte er consequent op de afdeling? Waarschijnlijk niet. Daarom heb je aanvullende expertise nodig. Neem iemand aan die specifiek op ESG en de uiteenlopende meet- en rapportage instrumenten focust. Zo voorkom je dat de werkdruk op de afdeling uit de hand loopt en de overige werkzaamheden (en je mensen) lijden onder ESG-rapportage.
Vraag Feller eens om advies
Hoe doe je dat nou, optimaal gebruikmaken van ESG-rapportage binnen je organisatie? En hoe zorg je ervoor dat de juiste mensen het juiste werk doen op je finance-afdeling? Stuur anders even een berichtje, dan praten we erover door.